Hogy állítsuk be az okos konnektort?

Az okos konnektor beüzemelése egy gyors és egyszerű módja az otthonod okosabbá tételének. Mivel egyre népszerűbbek lesznek hatalmas a választék.

Sokkal hasznosabbak, mint amilyennek tűnnek. Használható készülékek vagy fények automatizálására, például lekapcsolhatjuk a karácsonyfa izzókat, amikor elmegyünk otthonról.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan lehet a konnektort beüzemelni és néhány tippet adunk, hogy a legtöbbet hozd ki belőle.

A beüzemelés

Ha nem vagy tech guru akkor se aggódj. Nincs még egy ilyen egyszerűen beállítható okos eszköz, mint a konnektor. Lényegében annyi az egész, hogy bedugjuk a fali aljzatba, majd csatlakoztatjuk a kívánt készüléket, például a kávéfőzőt.

Az első lépés az, hogy eldöntsük, hogy melyik készüléket vagy eszközt szeretnénk automatizálni (van néhány ötletem lejjebb). Ezután le kell tölteni a konnektor alkalmazását a telefonjára, és használnia kell azt a párosításához a képernyőn megjelenő utasítások segítségével.

Ezután csatlakoztassuk az Amazon Alexa-hoz, a Google Assistant-hez vagy a Siri-hez a saját alkalmazásuk segítségével. Alexa esetében az adott gyártó Skill-jét kell engedélyezni. Ez lehetővé teszi, hogy a konnektort hangutasításokkal vezéreljük.

Innentől használható a konnektor. Vezérelhetjük telefonnal, hanggal, vagy automatizálhatjuk időpont vagy akár GPS (IFTTT) szerint.

A leghasznosabb tulajdonságok

Az okos konnektor beállításakor két tulajdonság ami mondhatni a legfontosabb. Az ütemezés és a Távol Mód.

Az ütemezésnél beállíthatunk időpontokat, majd ehhez hozzárendelhetjük, hogy a konnektor be- vagy kikapcsoljon. Például beállítható, hogy a kávéfőző minden reggel 7 órakor kapcsoljon be és főzze le a kávét, vagy 18:00-kor kapcsoljanak fel a fények, hogy világosban érj haza.

Amikor nyaralsz, a Távol Mód automatikusan, véletlenszerűen be és kikapcsolja a készülékeket, például délután/este egy-egy órára felkapcsolódnak a lámpák, ezzel elriasztva a betörőket.

philips-hue-lux-product-photos-20.jpg

Kreatív módjai a konnektor használatának

Az egyik legjobb ötlet lehet, hogy a vasalót, vagy hajvasalót egy ilyen konnektorral használjuk, így ha elmegyünk otthonról és megijedünk, hogy bekapcsolva maradt a készülék, csak megnyitjuk az alkalmazást a telefonon és meggyőződhetünk róla, vagy akár ki is kapcsolhatjuk ha kell.

Itt van még néhány ötlet:

  • Használhatók energiamérőként a készülék energiafelhasználásának nyomon követésére. Ne feledd, hogy nem minden konnektorban van meg ez a funkció! Amivel tudod használni: TP-Link HS110, Fibaro Smart Plug. Ahol nem működik: TP-Link HS100, Meross MSS210
  • TV ütemezés, amikor házi feladatot kéne csinálni
  • Ha aggódsz a készenléti energiafogyasztás miatt, csatlakoztass olyan eszközt amit nehéz mindig áramtalanítani. Arra azért figyelj, hogy mekkora a maximális teljesítmény amit elbír a konnektor! 3 vasalót már lehet nem bír el egyszerre
  • Mobil klíma, ventilátor vagy hősugárzó csatlakoztatása, amik a nap legmelegebb/leghidegebb időpontjaiban kapcsolnak be
  • Ütemezd a telefon töltődet, hogy megóvd az akksit az éjszakai töltésnél
  • Indítsd el az főzést (mondjuk elektromos főzőlappal) amikor végzel a munkával és mire hazaérsz már forr a víz.
  • Állítsuk le a készüléket ami nap közben fontos, este azonban idegesítő hangot ad.

Neked is van egy jó ötleted a konnektor használatára? Írd meg nekünk kommentbe! 🙂

Ide kattintva megnézheted a Bravosmartnál elérhető konnektorokat!

This Post Has One Comment

  1. Azért a nem teljesen laikusoknak is leírhatnák, hogy mit is tartalmaz a kütyü – miv kapcsolódik a telefonhoz közelről es távolról. Jó drága ezért előre thdni kellene a müködéset.

Vélemény, hozzászólás?