Mi az a Z-Wave?

Ha már gondolkodtál okos eszköz beszerzésén, biztos észrevetted rengeteg terméken a kicsi kék Z-Wave logót. Talán fel is tetted a kérdés: Mi az a Z-Wave?

Ha így történt, nagyon jó helyen vagy. Megmutatjuk mi ez, miért és hol jó, pontosan mire is való.

Tehát, mi is pontosan a Z-Wave?

A Z-Wave a dán Zensys cég ötletéből született, hogy egy egyszerűbb és olcsóbb alternatívát biztosítson a Zigbee mellett. A Zigbee és a Z-Wave olyan vezeték nélküli protokollok, amelyek az intelligens otthonon belüli kapcsolódásra fejlesztettek ki.

Várjunk csak… Mi az a Zigbee?

Röviden: ZigBee a Bluetooth-hoz hasonlóan működik. A ZigBee az a vezeték nélküli nyelv, amit SmartHome eszközök használnak az egymás közötti kommunikációhoz.

Ahogy az intelligens otthonok népszerűsége felértékelődött, egyre több és több csatlakoztatott eszköz kerül hozzáadásra az emberek házaihoz. Sok ilyen eszköz – szenzorok, villanykörte, fűtésszabályozók, zárak, dugók és hasonlók – Z-Wave kompatibilis, és kommunikálni tudnak egymással. A Wi-Fi-nél jóval alacsonyabb energiaigényű, de sokkal nagyobb hatótávolságú, mint a Bluetooth, ez a protokoll alacsony energiájú rádióhullámokkal működik, így kommunikál eszközről eszközre.

Hogy működik?

Z-Wave explained: What is Z-Wave and why is it important for your smart home?

800-900 MHz-es rádiófrekvenciás tartományon működik, az egyetlen ok, ami miatt érdekel ez minket, hogy ellentétben a 2.4GHz-es Zigbee-vel (általános frekvencia Wi-Fi-n), a Z-Wave-nek nincsen interferencia problémája.

A Wi-Fi-vel ellentétben, ahol az eszközöknek egy központi HUB-hoz (általában egy routerhez vagy egy másik hozzáférési ponthoz) kell csatlakozniuk, a Z-Wave eszközök mindegyike össze van kötve egymással, hogy hálóhálózatot hozzon létre. Általában van egy központi HUB, amely csatlakozik az internethez, de az eszközök – az érzékelők, az izzók és így tovább – nem rendelkeznek Wi-Fi-vel egyáltalán, csak a Z-Wave kapcsolatot használják, hogy kommunikáljanak egymással és a HUB-bal.

Egy hálózathoz akár 232 eszközt is lehet csatlakoztatni. Igaz ez nagyon messze van a 65 000+ eszköztől a Zigbee-nél, de azt hiszem sose lesz ennyi okos kütyü a házban.

A legújabb platformot a CES 2018-ban mutatták be, ez a 700-as sorozat. Előnye a 100 méteres távolságban működő ponttól-pontig kapcsolat, és az olyan alacsony teljesítményű működés, hogy egyes érzékelők 10 évet is kibírhatnak egyetlen elemmel. A szenzorok – mint például a hőmérséklet, a mozgást, az ajtó / ablak és hasonlók – gyorsan az egyik legelterjedtebb intelligens otthoni készülékek közé kerültek, amiknél ez az akksi idő nyilvánvalóan borzalmasan jól dolog.

A Z-Wave SoCs (Chip rendszer) az az új rendszer amit be lehet építeni bútorokba, és nehezen elérhető helyekre, hogy a hálózat még erősebben működjön. A jó hír az, hogy a Z-Wave teljesen kompatibilis, ezért az új 700-as sorozatú készülékek ugyanúgy működnek majd az elmúlt évek eszközeivel és a jövőbeli eszközökkel is.

A leírások szerint: “Az intelligens eszközök legbiztonságosabb ökoszisztémája a globális piacon”. A Z-Wave ugyanazt az AES-128 szimmetrikus titkosítást használja, mint a Zigbee. Ez nem teljesen hack-proof (dehát manapság mi az?), de a legtöbb biztonsági rés a bejelentkezéseknél van nem pedig a belső hálózaton..

Ki és mi használja?

Z-Wave explained: What is Z-Wave and why is it important for your smart home?

Nagy előnye, hogy eszközei teljesen interoperábilisak. Minden eszköz kivétel nélkül együtt dolgozik más Z-Wave eszközökkel. A Sigma Designs 2009-ben vásárolta meg a Z-Wave-et a Zensys cégtől. Ezután Silicon Labs megvásárolta az üzletet bűvös 240 millió dollárért, most ők felelősek az eszközök szoftverének és hardverének kijelöléséért.

A Z-Wave Alliance több mint 700 taggal büszkélkedhet, egy felmérés szerint pedig 94 millió eszköz van jelenleg a piacon, ami Z-Wave-et használ. Ez a Piac 70%-a.

Miért érdekes?

A Z-Wave egyik előnye, hogy miközben kétségtelenül megkönnyíti az okosotthon beállításait, nem kell nagy energiát belfektetned, hogy a legtöbbet hozd ki belőle. Az eszközök megtalálják egymást, és erős hálót hoznak létre, utána már csak rajtad áll, hogy milyen eszközöket illesztesz a hálózatba.

A nagyszerű, okos hangszóróknál -mint például az Amazon Echo vagy a Google Home – nem kell azzal foglalkozni, hogy milyen protokoll van az eszközeinken, kompatibilisek vele.

HUB-ok és Alkalmazások

Bár a Z-Wave eszközök a hálózaton keresztül kommunikálnak egymással, számos rendszer, még mindig nagyon különálló, és saját alkalmazásokkal és HUB-bal rendelkezik. Szerencsére az eszközök nagy részét egy fedél alá lehet hozni, és egyetlen HUB-bal irányíthatóvá válnak.

Érdekesség még, hogy nem csak az okos hangszórók, hanem a Samsung SmartThings is kompatibilis, így akár az okostelefonoddal is integrálhatod ezeket az eszközöket.

Néhány HUB:

Vera Edge
Fibaro Home Center
Zipato

A Z-Wave nyílt természete miatt a számos márka nagyszerű alkalmazással rendelkezik, amelyek nem csak a saját natív eszközeiket, hanem a harmadik féltől származó eszközöket is vezérlik.

Pár példa ilyen eszközökre:

 

Az általunk kapható összes Z-Wave terméket tartalmazó listát IDE KATTINTVA lehet letölteni. Amennyiben olyan eszköz érdekli a listából, mely nem található meg weboldalunkon, kérjük írjon emailt az alábbi címre: info@bravosmart.hu

 

Forrás: https://www.the-ambient.com/

 

[vc_row][vc_column][medien_products product_style=”1″ taxonomy=”zwave” target=”best-selling” per_page=”5″ products_custom_id=”medien_custom_css_1645472289″ responsive_js_composer_custom_id=”responsive_js_composer_custom_css_1766002189″][/vc_column][/vc_row]

Vélemény, hozzászólás?