Hogyan tegyük minden eszközünket okossá? – Broadlink RM

Egyre több háztartásban gombamód szaporodnak a távirányítók. Használunk egyet (set-top box esetén akár kettőt is) a TV-hez. Egyet a klímához. Van egy a garázskapu nyitására és egy a redőny mozgatására. Ez az 5 darab talán még kevés is ahhoz képest, ami ténylegesen van.
Erre kínál egy remek megoldást a Broadlink által gyártott távirányító, amely segítségével minden kapcsolónkat integrálhatjuk az okostelefonunkba, sőt akár hanggal is vezérelhetjük az okoshangszórónk segítségével. Nézzük hát, mire való ez a tenyérnyi nagyságú kütyü és hogyan könnyíti meg a mindennapjainkat.

Tartalom:

  1. a Broadlink bemutatása
  2. Üzembehelyezés
  3. Funkciók
  4. Összefoglalás

A Broadlink Bemutatása

Amikor okosotthont szeretnénk, mindenki a lehető legolcsóbban akar kijönni belőle. A Broadlink RM pro és RM mini segítségével ez most megtörténhet.

Broadlink RM Mini
Broadlink RM Mini

Mi a különbség a két eszköz között?

Egy egyszerű, de annál fontosabb különbség van csak a két távirányító között, ez pedig a Rádióhullám vezérlés. Míg az RM mini csak infra segítségével képes irányítani eszközeinket (TV, Klíma), addig az RM pro tudja a 315/433 Mhz-es irányítást is (garázskapu, redőny)

A Broadlink távirányítói apró kis eszközök, mindössze néhány centiméter helyet foglalnak, ráadásul jól is néznek ki. Az RM mini egy fekete kis henger, ami akár a tenyerünkben is elfér, az RM pro pedig egy levágott tetejű gúla. Nincs olyan hely a lakásban, ahol rosszul nézne ki, bárhova elhelyezhető. Persze itt van egy kis akadály, hiszen az infrának közvetlen utat kell találni a vevőhöz, így a legjobb, ha nincs semmi akadály az infrás készülékeink és a távirányító között. A rádióhullámnál ez mindegy. Akár 8-15 méter hatótávval is tudja teljesíteni az utasítást, amit kiadunk neki.

Beüzemelés

Az eszköz nagyon egyszerűen beüzemelhető, nem kell hozzá semmi informatikai tudás. A reset gombon kívül nincs rajta más nyomkodni való. Egy micro usb bemenet az egyetlen amit találni lehet rajta.
Ezzel kezdődik a beüzemelés. Csatlakoztatjuk áramforráshoz az eszközt amin egy kék állapotjelző led kezd el gyorsan villogni (kb. 5-6 villanás másodpercenként). Ha esetleg mégsem villogna, nyomjuk a reset gombot hosszan és jó is lesz.
Közben töltsük le a Broadlink alkalmazását Andoridra vagy iOS-re. (Két alkalmazás is van, e-Control és Intelligent Home Center néven, az utóbbi a frissebb, az előbbi a megbízhatóbb.)
A telefonunkkal csatlakozzunk az otthoni wifi hálózatra, itt azonban fontos megjegyezni, hogy mint általában az okoseszközök, ez is csak a 2.4 Ghz-et ismeri, 5 Ghz-cel nem fog működni.
Ha minden kész, gyorsan villog a led és csatlakozva vagyunk wifire, nyissuk meg az alkalmazást, regisztráljunk egy fiókot, majd kattintsunk az Add device gombra. Ha megtalálta egymást a két készülék, már be is állíthatjuk az első kapcsolónkat. Erről hamarosan egy youtube videóban láthattok hosszabb útmutatót, teljes beállítást több kapcsolóra. Ha nem szeretnétek lemaradni erről, iratkozzatok fel a youtube csatornánkra! 🙂

 

Funkciók:

Ahhoz, hogy bármit tudjunk csinálni az okos vezérlőnkkel, mindenképpen szükségünk van az alkalmazásra. Feljebb leírtam, hogy honnan lehet letölteni. Az app nem a legjobb. Néha csúnyácska, néha kínai karaktereket ír, de amire használni akarjuk, arra tökéletesen működik.
Nézzük hát a funkcióit.
Az első alapvető dolog amire képes az IR és RF eszközeink ki és bekapcsolása. Két módon adhatunk hozzá ilyen eszközt (pl. a TV-t). Az első, hogy manuálisan a távirányító összes gombját végignyomkodjuk (ez az unalmasabb de 100%-ban működő). A másik, hogy beírjuk a keresőbe a nevét, pl. LG 32LJ500V, és ha valaki már beállított egy ugyanilyen TV-hez kapcsolót, egyszerűen csak lekéri a felhőből az adatokat.

 

 

A következő hasznos funkció a Jelenet (Scene) létrehozás. Ezzel egy bizonyos gomblenyomási sorrendet tudunk beállítani. Ha mondjuk este időzítőt szeretnénk állítani a TV-re, megadhatjuk a gombok lenyomásának sorrendjét, valamint két gombnyomás közötti időt (Ha esetleg lassú a TV).
Emellett állíthatunk be Csoportokat is, amivel egyszerre akár több világítást, vagy légkondit is fel-le kapcsolhatunk. Így ha elmegyünk otthonról, egy mozdulattal lekapcsolhatunk mindent.

Ügyesen meg van oldva még a klíma vezérlése. Beállítható, hogy automatikusan szabályozza a hőmérsékletet, kapcsoljon be, vagy kapcsoljon ki.
Néhány fogyasztónál még azt is mutatja, hogy mennyi áramot használtunk, valamint a kikapcsolással mennyit takarítottunk meg.

 

Összefoglalás:

A Broadlink RM Pro és RM Mini egy remek eszköz. Ha felgyülemlett otthon a sok kapcsoló, százszor egyszerűbb ezzel irányítani, mint keresgélni, hogy a légkondi vagy a TV távirányítóját a lakás melyik pontjában felejtettük. Remek hasznos funkciókkal van ellátva, nagyban megkönnyítheti a mindennapjainkat.
A legfontosabb tulajdonsága azonban talán az ára. Mindössze pár ezer forintból megvásárolható az RM Mini, de a nagytestvér se sokkal drágább. Hamarosan elérhető lesz a Bravosmart webshopban, sőt, az első néhány napban kedvezményesen tudtok majd hozzájutni!

Összességében a termék az egyik legelőnyösebb okos eszköz a piacon, mind funkcióit tekintve, mind az árát, mindenkinek ajánlom.
Ha nem akartok lemaradni az akcióról, iratkozzatok fel a hírlevelünkre (Kezdőlapon megtehetitek), és amikor megjelenik a termék, 10% kedvezménnyel tudjátok megvásárolni, az emailben küldött kuponnal! 🙂

Vélemény, hozzászólás?