Amazon Echo – Mire képes Alexa, a mesterséges intelligencia

 

Az Amazon Alexa által vezérelt okos hangszórója az Echo, melynek már a 2. generációja van a piacon.

Több fajtája is van, amik zene lejátszásra, okosotthon vezérlésre, vagy csak egy digitális asszisztensként használható. Mindenekelőtt ez egy hangszóró, de sokkal többre képes annál, amit egy átlagos hangszóró tud. Nem csak zene lejátszásra jó, lehet keresni vele a neten, készít tennivaló listát, bevásárlólistát, lehet vele online vásárolni, időjárás jelentést kérni és irányíthatja – ami most a legkiemelkedőbb szempont – az okos házunkat és annak minden elemét.

Alexa (az Alexandria ősi könyvtára után) az Amazon hangvezérlő rendszere. Beszélhetünk hozzá, felsorolhatjuk a kívánságainkat – legalábbis az egyszerűbbeket -, például a lámpa fényerejének a változtatását, zene lejátszást, vagy mesemondást. Most megnézzük pontosan mire is jó – és mire nem -, valamint segítünk kiválasztani a megfelelő Echo-t a háztartásába.

Tartalom

 • Kinek ajánljuk az Echot?
 • Hogy működik az Alexa?
 • Mik azok a Skillek?
 • Az Alexa határai.
 • Összefoglalás

Képtalálat a következőre: „amazon echo”

 

Kinek ajánljuk az Echot?

Tisztázzuk: Az Echo egy remek hangszóró, tökéletesen működik arra amire kitalálták, de a zenelejátszás nem az erőssége. A valódi ok, amiért érdemes beszerezni az az Alexa. Ez teszi interaktívvá, és ez különbözteti meg más hangszóróktól. A hangvezérlésnek köszönhetően, nem kell mindig az okostelefonunkhoz nyúlni, ha valami információra van szükségünk.

Az Alexa különösen hasznos az intelligens otthon vezérlésekor, mert lehetővé teszi a kompatibilis eszközök irányítását anélkül, hogy telefonunkhoz kelljen nyúlnunk, elindítanunk egy alkalmazást és azon belül pötyögnünk. Persze az Alexának is van egy saját app-ja, de ez főleg a beállításhoz szükséges.

Néhány példa, hogy mire képes:

 • Okos eszközök vezérlése (Lámpa kapcsolás, Hőmérséklet információ)
 • Használja a Wikipédiát
 • Segít főzni (Mértékegységek, receptek)
 • Matematikai feladatok gyors megoldása
 • Teendő és bevásárlólista készítése
 • Skillek segítségével millió lehetőség
 • Jelenetek beállítása (Köszönésre visszaköszön, híreket mond, időjárásjelentést ad, lámpát kapcsol)

Képtalálat a következőre: „amazon echo color”

Hogy működik az Alexa?

Az Amazon egy olyan hangfelismerő rendszert fejlesztett ki, amivel a lehető legegyszerűbb az interakció.

Nem kell kétszer szólni hozzá, folyamatosan figyel és ha felébresztjük a varázsszóval, ami lehet Alexa, Computer, Echo, vagy Amazon, azonnal válaszol a kérdéseinkre és elvégzi a feladatot, amit mondunk neki.

Miután kimondtuk az ébresztő szót, az Echo csatlakozik az Amazon cloud szolgáltatásához és ennek segítségével elemzi a hallottakat.

Ha egy kérdést teszünk fel, egy női, enyhén gépies hang válaszol nekünk. Ha zenét kérünk, Spotify, TuneIn, Prime Music és Pandora segítségével meghallgathatjuk azt. Ha viccet szeretnénk hallani, arra is van válasza, általában nagyon frappáns, humoros mondatokat hallhatunk tőle.

Rengeteg embernek az Echo az Okosotthon kezelés miatt éri meg. Az okos eszközök egyik legfontosabb jellemzője, hogy egyszerűbbé teszik a mindennapi feladatainkat. Persze több appal és okos kiegészítővel tudjuk kapcsolgatni a lámpát vagy a légkondit a telefonunk segítségével. Ez most megoldható az Alexával is és nem kell hozzá elővennünk a mobilt, megnyitni több különböző alkalmazást és azokkal ügyetlenkedni. Megkérjük az Alexát és megteszi helyettünk.

Az Echo egyre növeli a közvetlenül integrálható eszközök listáját, ami magába foglalja a legnépszerűbb okosotthon termékeket a piacon. A Zigbee kompatibilis Echo több száz eszközt támogat. A legjobb az egészben, hogy a felhasználók maguk bővíthetik a tudást, különböző „Skill”-ek létrehozásával.

Sajnos vannak olyan tulajdonságai, amiket hazánkban nem tudunk kihasználni. Ilyen például a hanggal történő vásárlás, amit amúgy is csak a Prime tagok használhatnák a Prime kompatibilis termékekre. Egyelőre nem nagy veszteség ez számunkra, de talán a jövőben lesz rá megoldás.

Funkciók

Az Alexa képes együttműködni az alábbi termékekkel (és még rengeteg mással):

Kezdetben csak egy parancsot lehetett egyszerre adni az Alexának, azonban már ismeri az úgymond Rutin funkciót. Ez azt jelenti, hogy beállíthatjuk, ha például azt mondjuk neki, hogy „Alexa, good bye”, azaz „Alexa, viszlát”, egyszerre kapcsolja le a lámpákat, csökkenti a hőmérsékletet, kikapcsolja az elfelejtett eszközöket, élesíti a riasztót és akár be is zárja az ajtót.

Ugyanez eljátszható bármilyen általunk megadott mondattal, például az „Alexa, jó reggelt!”-re beállíthatjuk, hogy kapcsolja fel a lámpákat, indítsa el a kávéfőzőt, mondja el a híreket és az időjárást, valamint a napi programunkat (Google naptár segítségével).

Amennyiben több Echo is van a házban, használható walke-talkie rendszerként is, hogy továbbítsa a hangot más helyiségekbe.

Emellett megcsörgetheti a telefonod ha nem találod, némíthatja, és felhangosíthatja IFTTT segítségével.

Mik azok a Skillek?

Az Echo-Alexa világban a skill olyan, mint egy app. Egy kicsi program amit hozzáadhatsz az Echo-hoz, amivel új képességre tesz szert. Jelenleg több, mint 15.000 Skillel ruházható fel eszközünk.

Az Amazon közben kiadta az Alexa Skill Kit-et, ami lehetővé teszi (egy kis programozás tudással), hogy mi magunk is készíthessünk skilleket.

Ha hozzáadtuk a skillt az Alexa mobil app-ban, minden Echonk tudni fogja azt, nem kell egyesével telepíteni.

Képtalálat a következőre: „alexa app skills”

 

Vannak Skillek, amikkel játszani lehet, van recept Skill, mesemondó Skill, és természetesen rengeteg okos eszköz saját Skillje, amit egy külön menüpontban integráltan lehet kezelni. Rengeteg hobbihoz és érdeklődési körhöz találni ilyen Skilleket, akár főzni szeretnél, akár vicceket hallani, mindennek megvan a maga kis alkalmazása.

Képtalálat a következőre: „alexa app”

 

Az Alexa határai.

Rengeteg dologra képes, de vannak esetek amikor mégsem működik olyan jól. Vegyünk egy példát: Amikor bevásárlólistát készítünk, megmondanánk Alexának, hogy adja hozzá a tejet vagy a sört a listához. Ezt azonban csak külön-külön mondhatjuk el. Ahelyett, hogy azt mondanánk, „Alexa, add hozzá a tejet és a sört a bevásárlólistához.”, azt kell mondanunk, hogy „Alexa, add hozzá a tejet a bevásárlólistához”, „Alexa, add hozzá a sört a bevásárlólistához”. (Az Alexa ébresztő szót nem muszáj kimondani többször, megoldották, hogy figyeljen több parancsra egymás után.) Ez a folyamat elég idegesítő tud lenni, ha hosszú listát akarunk készíteni.

A másik „gond” vele, hogy nem a Google méltán elismert keresőmotorja. Nem fog tudni minden kérdésre választ adni. Persze használja a Wikipédiát, ezért a kérdéseink nagy része biztosan megválaszolt lesz, de vegyük figyelembe, hogy egy okos hangszóró nem pont erre való.

 

Összefoglalás.

Az Amazon Echo hamarosan a mindennapjaink része lesz. (A Samsung tervezi egy beépített Alexa vezérelt hűtő piacra dobását.) A megállíthatatlan fejlődés egyik remek példája ez a kis kütyü, amely magába foglal rengeteg hasznos funkciót, mint az okosotthon vezérlés, telefonálás, asszisztenskedés.

Több fajtája közül én az Amazon Echo Dot-ot ajánlom, hiszen lényegében ugyanazt tudja mint a nagyobb testvér, ugyanaz az Alexa van benne, csak kisebb és olcsóbb. 🙂

Ha egy picit is elgondolkodtál, hogy kéne egy ilyen, ne habozz, garantáltan sok hasznát fogod venni és örülni fogsz a döntésednek még egy év múlva is.

Miért pont az Alexa, amikor az Apple és a Google is gyárt okos hangszórót?

Elég csak a számokat nézni (több szempontból is). Az Echo piaci részesedése a legnagyobb. Ők tényleg mindent beleadtak a fejlesztésbe, míg a Google-nek és az Apple-nek sem erről szól az üzleti stratégiája.

Nem mondom, hogy nem fog változni ez később, de jelenleg az Amazon a piacvezető az Echoval. Ezt pedig nehéz már visszafordítani.

Ha érdekel 15 vicces kérdés amit feltehetsz neki, olvasd el az erről szóló cikkünket!

Nézz körül webshopunkban és válogass kedvedre! Természetesen okos hangszóróink is vannak! 🙂

This Post Has 8 Comments

 1. Csontos Balázs

  Milyen nyelven beszélhatünk vele? A németet tudom. Magyarúl beszélhetünk vele? Ha igen ,melyik széríával? Köszönöm a választ!

  1. Mónok Péter

   Magyarul sajnos nem ért, angolul, németül és japánul tudsz vele beszélni. 🙂

 2. Juhasz Lajos

  Redőnyt tud kezelni? Van ilyen lehetőség?

 3. Lajos Dávid

  Engem az alap érdekel. pontosabban. Van egy lkásom mivel kell kezdeni. Központ, vagy más.

Vélemény, hozzászólás?