A legjobb okosotthon eszközök a 2019-es CES-en

A Google tarol. Nincs vita.

Igen, a Google rengeteget költött marketingre. A Las Vegas-i Kongresszusi Központ parkolójában lévő standjuk nagyobb volt mint a legtöbb ház. Még csúszdája is volt… Az oldalán pedig a “Hey Google” felirat virít, ami előre mutatta mire várhatnak a látogatók. A Google Asszisztense nem csak felvette a versenyt a konkurenciával, nevetve vert rájuk köröket mind eladásokban, mind a csatlakoztatott eszközök számában.

Képtalálat a következőre: „google ces 2019 booth”

A Google dominanciáján túl, a CES -en a kisebb okosotthon kategóriák is virágoztak, beleértve a GE intelligens fényei és a Whirlpool, valamint a Yummly– és a Google által működtetett, konyhai termékeket. A fokozott verseny és az egyes kategóriák előremozdulása miatt az okosotthon már nem arról szól, hogy a lámpákat egy alkalmazással fel-le kapcsoljuk. Úgy tűnik, hogy kinőtte magát.

Fontossági sorrendben összeszedtük a legjobb kütyüket és megoldásokat, amik láthatók voltak a 2019-es CES-en.

google-assistant-translator-concierge-ces-2019-7571

Google Assistant Tolmács mód és Google Assistant Connect

A Google asszisztens tolmács módja kiváló példa arra, hogy a gépi tanulás és a természetes nyelvfeldolgozás terén szerzett mély tapasztalat hogyan lesz kifizetődő. A nemzetközi utazók lehetnek az elsők, akik találkoznak a tolmács funkcióval, mivel a Google a hotelek recepcióit célozza először. A tolmács, a Google intelligens kijelzőjével és egy Android telefon segítségével fordítóeszközként szolgálhat két ember számára, akiknek beszélgetést kell folytatniuk, de nem beszélnek ugyanazon a nyelven. Jelenleg a tolmács 27 különböző nyelvet képes lefordítani, és nem csak a beszélgetést mutatja a képernyőn, hanem maga az asszisztens a beszélgetés mindkét részét hangosan mondja. Plusz pont, hogy a magyar is támogatott nyelvek között van! 🙂

Néhány kisebb lehetséges buktató ellenére a Google tolmács módja rendkívül hasznosnak ígérkezik. Ez egy kihívásként is tekinthető az Amazon Echonak. (Alexa csak három nyelvet tud beszélni, angolul, németül és japánul, valamint egy pár angol nyelvű nyelvjárással.) Az Amazonnak van egy Cleo nevű tanulási eszköze, hogy segítsen Alexának több nyelvet hozzáadni, de a Google tolmács módja ezt most gyorsan leiskolázta.

google-connect-0

A Google ezzel egyidőben megalapozta az Amazonnak a válaszlépés lehetőségét, így várjuk mit reagál rá a gyártó.

Google Assistant Connect

A Google Assistant Connect lényegében egy harmadik fél számára készült chip, amely hozzáadja az alapvető Google Assistant funkciókat az eszközökhöz. Például a Google bemutatta a hitelkártya méretű e-Ink kijelzőt, amely alapvető idő-, időjárás- és forgalmi információkat szolgáltat.

Az eszköz nagyon hasonló az Amazon Echo Faliórához. Az óra nem tartalmaz hangszórót, hanem az időt és az Alexa időzítőt az Echo hangszóróhoz való csatlakozással jeleníti meg. Mindkét készlet lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy kreatív, könnyű termékekkel kerüljenek forgalomba, amelyek akár szórakoztatóak, akár hasznosak lehetnek a fogyasztók számára, valamint kiterjeszthetik a hangplatformok elérhetőségét.

Képtalálat a következőre: „amazon echo wall clock”
kitchenaid-smart-display-2
Chris Monroe/CNET

Whirlpool Connected Kitchen

Lássuk be, nehéz elképzelni, hogy okos eszközöket építünk be a konyhába, de a Whirlpool KitchenAid Smart Display-en érdemes lehet elgondolkozni.

Ez lényegében egy okos kijelző Google Assistant alappal, azonban cseppálló és integrálva van bele a Yummly nevű recept ajánló alkalmazás.

A további funkciói közé tartozik például, hogy megjeleníti a főzési időt vagy a hőmérsékletet a sütőnkben.

whirlpool-hub-wall-oven-2
Chris Monroe/CNET

A többi termék közül a sütő lehet a legimpulzívabb eszköz. De pontosan emiatt nagy a hype a CES körül, mindig kell valami új és elvont. A hagyományos sütőablak helyett a Whirlpool Connected Hub Wall sütő átlátszó AR kijelzővel rendelkezik, amin megjelenítheti az adatokat, a recepteket, valamint egy kamerával is felszerelték.

Egy másik figyelemre méltó koncepció is született: a WLabs Smart Countertop Oven. A WLabs élelmiszer-azonosítási technológiával rendelkezik, amely képes azonosítani a sütőbe helyezett élelmiszereket, majd automatikusan beállítja az időt és hőmérsékletet.

Az Whirlpool első tesztje tavasszal indulnak, mindössze 2000 darab sütővel, melynek darabjáért 800 Dollárt kérnek el.

google-starter-kit-1

GE – C

A legjobb dolog a GE okos világításában, hogy valódi versenytársat biztosít a Philips Hue-nak a széles termékpaletta miatt. Három új intelligens izzóval, öt új intelligens kapcsolóval, egy intelligens mozgásérzékelővel jelentek meg a kiállításon.

A GE árképzése versenyképes a Philips hasonló termékeivel, és a hozzá hasonlóan a GE a három fő otthoni hangasszisztenssel, az Alexával, a Google asszisztenssel és a Sirivel kompatibilis. A Philips még mindig több izzóval rendelkezik, mint a GE, de a hagyományos foglalatú színes fényforrásokkal már beléphetnek a piacra. Az évben további megjelenések is várhatóak a GE nyilatkozata szerint.

netatmo-smart-video-doorbell-product-photos-2

Netatmo Okos Csengő

Az idei kiállításon több csengő is látható volt, köztük egy új, Ring termék is. A Nest nagy előnye, hogy rengeteg szolgáltatást kínál egyéb eszközökkel INGYEN, míg a versenytársak ezt előfizetéshez kötik.

Amíg az August, A Ring és a Nest is díjat számol fel a videók rögzítéséhez, a Netatmo csengője microSD-kártyával bővíthető, valamint a klipek DropBox vagy FTP-kiszolgálón történő tárolását is lehetővé teszi. Ezeket a klipeket a Netatmo alkalmazás segítségével is megtekinthetjük. Mozgás észlelés és a mozgásfelügyeleti zónák beállításának képessége a csengőben szintén ingyenes. Mindez általában havi előfizetési díjat igényel. Az árat még nem közölték, de várhatóan az év második felében már kapható lesz.

lenovo-google-assistant-smart-clock-ces-2019-7770
James Martin/CNET

Lenovo Okos Óra

A Lenovo okos órája nagyon hasonló az Amazon Echo Spot-hoz, azonban ez az eszköz nem lát. Nincs benne kamera, ami sokak számára akár plusz pontot is jelenthet.

Az óra integrálja a Google asszisztenst, valamint annak információs felületét, és olyan információkat jelenít meg, mint például a forgalom az útvonal, az időjárás, a naptárbejegyzések és esetleg egy videóhívás képe . Zene lejátszásra alkalmas, de videó lejátszásra nem, valamint fotókat se nézhetünk rajta.

Az óra ébresztőként is tud funkcionálni, valamint rutint is lehet beállítani rá, ami elindíthat egy tevékenység sort, mint például a lámpák felkapcsolását, vagy a hőmérséklet állítást.

lametric-0

LaMetric Sky

A színváltó LED fali panel talán a legjobb újdonság az okosotthon kategóriában. A Nanoleaf és a LIFX háromszög és négyszögletes modellekkel jött a show-ra, a LaMetric tervezése azonban egyedi.

A LaMetric egymáshoz illeszthető, háromszög alakú, beépített LED-ekkel ellátott panelekből áll. A kialakítás lehetővé teszi, hogy egységes színt vegyenek fel. Minden LaMetric panel 32 kisebb háromszög alakú részből áll, amelyek mindegyike más színre állítható. Az eredmény egy gyönyörű színjáték a falon.

A LaMetric még nem közölt sem árat, sem a panelek számát, ami egy csomagban lesz (valószínűleg 8). Végre egy termék, ahol nem kell aggódni a biztonság miatt, az adatvédelem miatt. Csak van. És világít.

Az okosotthon piacnak még nagyon sokat kell fejlődnie, és a legfrissebb bemutatók sem bizonyítanak még semmit, de úgy tűnik kezdi kinőni a gyerekcipőt. Izgatottan várjuk mit hoz a 2019-es év!

Forrás: CNET

Vélemény, hozzászólás?