10 kreatív módja az okos világítás felhasználásának.

Sokan vannak akik inkább az okos kapcsolókat preferálják az okos villanykörtékkel szemben. Tény, hogy meg van a maga előnye egy kapcsolónak is, de sokkal többet kihozhatunk belőle, ha a fényforrást okosítjuk.

Most 10 kevésbé általános felhasználási módját mutatjuk meg az okos világításnak.

Kreatív módjai az okos világítás használatának

A leírt dolgok nem feltétlenül működnek minden világítással, de használjuk a világítást önmagában vagy egy nagyobb rendszer részeként, a lényeg úgyis a kényelem, a biztonság és a takarékosság.

1) Győződjünk meg róla, hogy zárva van az ajtó

Nagyon frusztráló dolog tud lenni, amikor elhagytuk a házat, elraktuk mindenünket és arra gondolunk: Vajon bezártam az ajtót? Ugye veled is előfordult már?

Ha komolyabban érdekel az otthon automatizálás, akkor biztos hallottál már az okos zárakról.

Az okos világítás beállítható úgy, hogy jelezzen egy adott színnel, a zár állapotától függően. Például: A kültéri világítás RGB, azaz színesen is tud világítani. Amint becsuktuk az ajtót a lámpák pirosan/zölden kezdenek világítani 30 másodpercig attól függően, hogy zárva, vagy nyitva van a bejárati ajtó

2) Segít felkészülni az időjárásra

Reggel amikor felkelünk és indulnánk munkába, csak kinézünk az ablakon és tudjuk mit kell felvennünk. De később változhat az időjárás.

A világítás összekapcsolása IFTTT-vel megoldhatja, hogy az előrejelzett hőmérsékletnek megfelelően milyen erősséggel, milyen színben világítson a lámpánk.

Itt érdemes nem egy villanykörtére gondolni, az nem a legjobb megoldás, ha öltözködnénk és zöldben látunk mindent. Itt inkább egy LED szalagot, vagy egy Philips HUE GO-t kell elképzelni.

Képtalálat a következőre: „Philips hue go”


3) Szekrények és tárolók automatikus megvilágítása / Éjszakai túra a házban

A legtöbb háztartásban van legalább egy olyan szekrény/tároló/gardrób/kamra ahol nem a legjobbak a fényviszonyok.

Általában ha bemész a kamrába, akkor onnan teli kézzel jössz ki és az utolsó dolog amit szeretnél, hogy kiessenek a kezedből a dolgok, amikor a villanykapcsolóért nyúlsz.


A másik nagyon gyakori eset, hogy este ki akarsz menni a mosdóba, ami jó 10 méterre van tőled és egy nagyon sötét folyosó vezet oda. Villanyt nem szívesen kapcsolsz, mert ragaszkodsz a szemed épségéhez, nem szívesen vakulnál meg a hirtelen fénytől.

Ebben az esetben a legjobb megoldás, hogy beállítod a világítást egy mozgásérzékelő segítségével úgy, hogy például este 10 után, ha mozgás van, a legkisebb fényerőn kapcsoljon fel a lámpa, majd egy adott idő múlva kapcsoljon is le.

4) Tudd ki jött haza!

A Philips izzói tökéletesen működnek figyelmeztető fényként is.

A Bridge és az IFTTT segítségével minden figyelmeztetés könnyen beállítható.

Például beállíthatod, hogy ha valaki egy bizonyos zónába lép, megváltozzon egy lámpa színe, így nem ér váratlan meglepetés soha sem. Ez különösen előnyös, ha például horror filmet nézel és nem akarod, hogy a gyerekek bejöjjenek a szobába. Vagy bármi hasonlóra… 🙂

Azt is megteheted, hogy megváltozzon a színe a lámpának, ha valaki jön haza és belép a ház egy bizonyos távolságú körzetébe. Így ha jön haza a feleséged gyorsan elmosogathatsz, mielőtt hazaérne. 🙂

5) Jobb alvási szokásokra tanítás

Nagyon nehéz dolog a gyerekeket megtanítani arra, hogy aludni nem rossz. Minden kisgyerek szeret este játszani, minél később lefeküdni, de ez kiküszöbölhető.

Minél korábban megtanítjuk a gyermekeket az egészséges alvási szokásokra, később annál jobban fognak aludni majd. Ez nekik és neked is nagy segítség.

Tehát mit csinálhatunk egy okos izzóval?

A Philips HUE izzók nagyon jó lehetőségeket nyújtanak és jelzik a gyerekeknek, hogy mikor kell készülődni a lefekvéshez és mikor jött el az alvás ideje.

Amit tenned kell, hogy beállítod, a fokozatos elhalványulást, valamint egy nyugtató színt, például sárgát, vagy halvány zöldet. Így az elalvás előtti időszak élmény is lehet, nem csak nyűg. Reggel pedig amikor fel kell kelni egy vörös, vagy kék szín világíthatja be a szobát, ezzel jelezve, hogy mi következik.

Ezt óvatosan beépítve a gyermekek alvási szokásába nagyon kifizetődő. Te is és ők is sokkal kipihentebbek lesznek.

6) Hangsúlyozd ki bútoraidat

Ennél a Philips megoldásai ismét a legjobbak

Polcok, lépcsők, kanapék, szekrények tökéletes megvilágításához elég csak egy LED szalag, vagy a korábban említett GO.

Képtalálat a következőre: „philips hue furniture”

Könnyen felszerelhető és gyönyörű színjátékot eredményez, legyen akár a kanapé alján vagy hátulján, vagy a szekrény mögött. A HUE Sync segítségével az is megoldható, hogy a TV színeiben pompázzon, vagy a zene ütemére változzon a szín és a fényerő.

null

7) Android értesítések

Elnézést kérünk az Apple felhasználóktól, de az Android több mozgásteret ad az otthon automatizáláshoz sok esetben.

Ha rendelkezel Android-eszközzel, befektethetsz a Hue Pro és a Hue Pro Tasker-be, mindkettő kevesebb, mint egy dollárba kerül, de remek értesítéseket jelenít meg a telefonunkon.

Amikor egy hívás érkezik, gondoskodhatsz arról, hogy a fények villogjanak, vagy megváltoztassák a színüket. Különböző színeket is rendelhetünk a különböző telefonszámokhoz, így akkor is tudjuk ki hív, ha esetleg rajtunk van a fejhallgató és nem halljuk a telefont.

8) Fények pirosra változtatása, ha bekapcsol a füstjelző

Bár jó lenne, ha senkivel nem fordulna elő, de sajnos elég gyakori a tűz a háztartásokban. Az okos világítás segítségével megoldhatjuk, hogy a házban mindenki értesüljön arról ha gond van. Akkor is ha egy szobában keletkezett a füst, akkor is ha a garázsban.

Ehhez szükségünk van olyan füstérzékelőre, ami képes jelzést küldeni, mint a Nest Protect, a Gigaset füstérzékelő vagy a Fibaro eszköze.

Persze nem csak füst esetén csinálhatjuk ezt meg. Egy okos riasztó megléte már önmagában is nagy biztonságot nyújt. Ha azonban a fények is segítenek elüldözni a nem kívánt behatolót, az is elég nagyot dob a biztonságon.

Kapcsolódó kép
Változzon minden lámpa pirosra, ha illetéktelen behatolást észlel a rendszer.

9) Színjáték a falon

Mivel világításban a Philips a piacvezető, ezt érdemes is kihasználni és végignézni a termékpalettát. Hihetetlen mennyire meg tudja változtatni a lakás stílusát a különböző beltéri világítás színjátéka.

Beszéljenek magukért a képek:

Képtalálat a következőre: „philips hue wall”

Kapcsolódó kép

10) Munka közben se feledkezzünk meg a pihenésről

A távmunka egyre népszerűbbé válik mindenhol.

A munkáltatók rájöttek, hogy azt az időt amit az alkalmazottaik ingázással töltenek, sokkal jobban is tudják hasznosítani. Vagy munkával, vagy pihenéssel. Így most már rengetegen otthonról “Home Office”-ból dolgoznak és a számítógépük előtt ülve végzik el a munkájukat.

A monitor előtt ülés azonban rossz hatással van a szemre és a munka minőségére is. 30-40 percenként érdemes 5 perc szünetet tartani, azonban erről nagyon könnyű megfeledkezni.

Az okos világítás beállítható, hogy bizonyos időközönként vizuális értesítést küldjön, ami emlékeztet: Itt az idő egy kis pihenésre.

Végszó

Reméljük tudunk segíteni azoknak, aki nem tudják mire használható az okos világítás.

Ha neked is van egy jó ötleted írd meg kommentbe!

Olvass több érdekes cikket a blogunkban! 😉

Vélemény, hozzászólás?